6
Kucing Hetero Chromia ialah kucing yang mempunyai mata dengan dua warna berbeza.

 Hetero Chromia selalunya boleh dijumpai pada baka kucing Turkish Van, Turkish Angora, Sphynx, Persian, Oriental Shorthair dan Japanese Bobtail.

 Ianya juga berlaku pada kucing bewarna putih dari baka di atas. Sungguhpun begitu kucing hetero chromia bewarna lain juga wujud tetapi ia jarang berlaku.

 Kucing hetero chromia dari baka Turkish Angora adalah dianggap sebagai warisan negara.

 Kerajaan Turki sejak 1817 secara aktif membiakkan kucing Angora hetero chromia di Zoo Ankara bagi memastikan ianya tidak pupus.

 Kucing hetero chromia yang matanya bewarna hijau dan emas lah yang paling beharga.

 Ini adalah kerana menurut kepercayaan tradisi Turki , kucing milik  bernama Muezza adalah seerkor Turkish Angora yang mempunya mata sebegini.

 Wallahu a'lam bis sawaf


Perhatikan warna kedua-dua matanya

                                                     Mesti Mueza sangat cantik

Post a Comment

 1. Replies
  1. Mana kamu dapat fakta ini kucing Rasulullah..? atau sengaja nk menghangatkan cerita? minta dijauhkanlah menggunakan nama Rasulullah tanpa fakta yang tepat demi melariskan sesuatu. sesungguhnya Allah mengetahui terhadap sesuatu dan ketahuilah seksaan Azab itu sangat menyakitkan.

   Delete
  2. btol tu ... sedangkan nama muezza itu pon bukan dari riwayat yg sahih .. Nak lebih jelas check #KempenSemakHadisSebelumSebarkan di telegram atau facebook

   Delete
 2. walau apa pun kucing ni mmg comel

  ReplyDelete
 3. mmg comel..susah nak dapat kucing yg macam ni

  ReplyDelete

 
Top