0
Patung???

 bagi sebahagian orang melihat patung merupakan perkara yang biasa saja. Namun Patung boleh dikatakan mempunyai kuasa ajaib apabila dapat bergerak dan melakukan sesuatu.

Di Bali beberapa patung masih sangat disakralkan. Setiap hari atau di hari-hari tertentu patung di Bali diberikan sesajian kerana patung tersebut disucikan atau dikeramatkan.

Namun berbeza di sebuah daerah di Manado, dua buah sosok patung yang terdapat di sebuah bangunan muzium di bandar Manado ini dikhabarkan boleh bergerak melakukan sebuah tarian sendiri pada jam-jam tertentu.

Patung tersebut merupakan sosok patung Lelaki dan Wanita yang sedang menari.

Bagaimana pula Kisah lengkapnya??

Patung ini memperlihatkan seorang lelaki ( bahasa minahasanya Tole ) dan seorang wanita ( bahasa minahasanya Keke ) mereka di gambarkan sedang menari tarian khas Minahasa "Maengket"

Patung ini terletak di halaman Gedung Taman budaya manado berhampiran dengan Bangunan Pameran nya .
Menurut sumber dan sesepuh orang sekitar, Patung ini dibina kira kira sejak tahun 80-an. Berita yang bertiup mengatakan bahawa patung ini akan bergerak pada jam-jam tertentu , dan kedua patung ini akan menari dengan sangat tersusun.

Menurut beberapa warga yang tinggal di kawasan itu, patung ini nanti akan bergerak selepas jam 12 malam ke atas dan hanya akan bergerak jika suasananya sepi,

Sememangnya kawasan tempat patung ini berada terkenal angker, bukan sedikit orang yang hilang secara misteri di daerah ini.

Manakala dibawah ini adalah gerakan sang patung yang pernah terlihat:


Lokasi tempat patung ini berada, adalah daerah angker dan rawan jenayah.

Post a Comment

 
Top