0
gambar hiasan

BANGKOK: Dalam dunia yang mementingkan media sosial dan telefon pintar, soalan mengapa seorang pun penumpang pesawat MH370 tidak cuba menghubungi saudara mara mereka seperti semasa kejadian serangan 9/11 masih menjadi tanda tanya.

Ia mungkin menunjukkan bahawa pesawat itu terbang terlalu tinggi atau berada di atas air, atau mungkin juga bahawa penumpang yang tidak sedarkan diri disebabkan oleh perubahan tekanan kabin.

Pakar mengatakan peluang 239 orang di atas pesawat itu untuk menggunakan telefon bimbit mungkin akan lebih baik sekiranya terdapat rangkaian telefon di darat.

Namun, ramai yang ragu-ragu bahawa penumpang atau anak-anak kapal akan dapat membuat panggilan menggunakan telefon bimbit semasa dalam perjalanan yang laju.

Sekiranya telefon bimbit digunakan, perlu ada perhubungan di antara sebuah telefon bimbit dan rangkaian telefon.

Perhubungan ini dikenali sebagai ‘handshake’ dan untuk suatu ‘handshake’ berlaku, perlu ada isyarat yang kuat di antara menara penghantaraan dan telefon.

“Rangkaian telefon boleh berfungsi dalam rangkuman sel 23,000 kaki (7,000 meter) dan 45,000 kaki,” kata Koh Chee Koon, perunding telekomunikasi dari Singapura.

Tetapi memandangkan kuasa terhad penghantaran telefon bimbit komersil, serta halangan oleh badan kapal terbang, hanya tuah yang akan membantu perhubungan kepada rangkaian telefon, kata Koh.

Pakar-pakar berkata di dalam kes serangan di Amerika Syarikat pada 11 September 2001, pesawat itu terbang pada ketinggian yang rendah di kawasan yang mempunyai rangkaian telefon.

Baru-baru ini beberapa syarikat penerbangan telah memperkenalkan teknologi bagi membolehkan penumpang menggunakan telefon mereka semasa penerbangan, menggunakan stesen pangkalan selular kecil di atas pesawat, tetapi Malaysia Airlines berkata perkhidmatan ini tidah ada di dalam MH370.

Profesor Emeritus Komputer Sains dari Universiti Western Ontario, Kanada, AK Dewdney, berkata tanpa perkhidmatan ini, telefon bimbit tidak boleh digunakan pada ketinggian lebih daripada kira-kira 0.5 kilometer di dalam pesawat komersial, di mana ia tidak boleh terlalu jauh dari menara telefon.

"Pada ketinggian penerbangan biasa, tiada telefon bimbit mungkin boleh berjaya membuat sebarang perhubungan dengan kawasan darat kerana ia tidak berada di dalam rangkaian telefon,” katanya.

Pesawat MH370 terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Udara Subang, jam 2.40 pagi pada 8 Mac lalu.

Sejumlah 239 penumpang dari pelbagai negara termasuk anak kapal berada di dalam penerbangan tersebut dan ia masih belum ditemui lagi.

TERKINI:

MH370: Objek sepanjang 24 meter mungkin sayap pesawat Boeing


KUALA LUMPUR: Objek sepanjang 24 meter yang dikesan satelit di kawasan selatan Lautan Hindi berkemungkinan sayap pesawat Boeing 777-200ER, kata penganalisis.

Penganalisis Kejuruteraan Penerbangan, Dr Shamsuri Ahmad Mokhtar berkata jika spesifikasi 24 meter yang dikesan satelit ia berkemungkinan dari badan atau sayap pesawat.

Namun, katanya yang paling munasabah dengan saiz atau panjang itu ialah sayap Boeing 777.

"Difahamkan saizdebrisyang dikesan ialah sepanjang 24 meter, kalau spesifikasi itu ia mungkin datang dari badan atau sayap Boeing 777.

"Dengan saiz 24 meter itu yang paling munasabah ialah sayap Boeing," katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Panjang sebelah sayap pesawat Boeing 777-200ER ialah 29.3 meter.

Dr Shamsuri juga berkata, jika debris bersaiz atau panjang 24 meter ditemui ia menandakan pesawat itu melakukansoft landing.

"Mana-mana pesawat, tidak kira Boeing atau tidak, jika seripihannya 24 meter, ia memberi petanda berlakusoft landingsebab ia tidak berkecai. Kalau ia terhempas dari satu ketinggian ia akan berkecai," katanya.

Hari ini, Perdana Menteri AustraliaTony Abbotmemaklumkan kepada parlimen negara tersebut mengenai penemuan dua imej satelit bersaiz 24 meter yang dipercayai tenggelam timbul di permukaan air berkemungkinan serpihan daripada pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Pesawat MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) itu dalam penerbangan ke Beijing dilaporkan hilang sejak awal pagi Sabtu dan masih belum ditemui sehingga hari ini.

Dua Objek Didakwa Pesawat MH370 Ditemui Di Lautan Hindi


Gambar Imej Satelit Didakwa MH370 Di Lautan Hindi

Dua objek yang mungkin berkait rapat dengan pesawat Malaysian Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac, telah dijumpai, kata Perdana Menteri Australia Tony Abbot.
Menurut laporan AFP, pesawat P-3 Orion milik Australia telah dihantar ke kawasan di mana objek itu kelihatan.
Australia mengetuai pasukan pencarian di bahagian selatan Lautan Hindi.
Abbot berkata pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia telah menerima maklumat tersebut berdasarkan maklumat yang diterima daripada satelit.
“Berikutan analisis pakar imej satelit ini, dua objek mungkin berkaitan dengan pencarian telah dikenal pasti.” katanya di Parlimen negara itu.
The Sydney Morning Herald melaporkan bahawa Abbot telah memberitahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai perkara ini.
Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia dijangka mengadakan sebuah sidang media pada pukul 12.30 petang waktu Malaysia. -bharian
Bercakap kepada pemberita sebelum mengadakan pertemuan dengan delegasi Australia di Hotel Sama-Sama di sini, Hishammuddin berkata maklumat itu memberi penunjuk baharu dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat itu yang masuk hari ke-13 hari ini.

"Seperti yang telah saya lakukan dari hari pertama, kita akan mengikuti setiap petunjuk baharu. Marilah kita berharap ini adalah perkembangan positif," katanya, dan menambah kata adalah terlalu awal untuk mengesahkan lokasi objek itu ditemui.

Ditanya apakah jenis objek yang ditemui dan berapa lama akan mengambil masa untuk mengesahkannya, Hishammuddin berkata: "Kami tidak tahu. Pesawat dan kapal telah dihantar.

"(Ia) seperti yang kami lakukan dengan penemuan imej dari satelit China dan lain-lain objek yang memberi penunjuk awal. Kita menggunakan kaedah sama," katanya. 

Hishammuddin enggan mendedahkan apakah maklumat yang disampaikan oleh kerajaan Australia hari ini.

Post a Comment

 
Top