0
Kerajaan AS mengeluarkan amaran awal kepada syarikat penerbangan berkaitan "bom kasut" yang tersembunyi dalam penerbangan menuju ke negara itu.

NBC melaporkan, beberapa pegawai kerajaan AS mendedahkan "maklumat terkini" bahawa terdapat kemungkinan ancaman serangan "bom kasut" menyasarkan penerbangan ke AS. 

Kementerian Keselamatan Negara AS mendesak agar syarikat penerbangan mengetatkan pemeriksaan keselamatan terhadap penumpang terutamanya pemeriksaan ke atas kasut yang dipakai atau kasut di dalam bagasi penumpang.

Pakar bimbang insiden MH370 ada kaitan dengan ancaman bom kasut


WASHINGTON 9 Mac - Bekas pakar keselamatan pengangkutan Amerika Syarikat (AS), Kip Hawley menyuarakan kebimbangan kes kehilangan pesawat Malaysia Airlines, MH370 mungkin ada kaitan dengan amaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa AS tentang ancaman bom kasut pada bulan lalu.

Meskipun tiada bukti menunjukkan unsur keganasan dalam kes terbabit, Hawley berkata, identiti dua penumpang yang menggunakan pasport curi untuk menaiki pesawat tersebut menimbulkan syak bahawa insiden tersebut mungkin ada kaitan dengan pengganas.

Beliau turut berharap pihak berkuasa AS akan bekerjasama dengan kerajaan Malaysia dan China bagi meneliti proses imbasan di pusat pemeriksaan bagi mengesan bahan letupan yang disembunyikan di dalam kasut.

Bulan lalu, pihak keselamatan AS memberi amaran kepada syarikat penerbangan di seluruh dunia tentang ancaman bom kasut.

Post a Comment

 
Top