0
KUALA LUMPUR: Teori pesawat #MH370 itu meletup di udara ditolak selepas akhbar The New York Times memetik pegawai kerajaan Amerika Syarikat (AS) hari ini.
Pegawai itu dipetik sebagai berkata data pemantauan awal yang diperiksa Pentagon mencadangkan #MH370 tidak meletup di Laut China Selatan berdasarkan sistem pemantauannya di seluruh dunia. 
Sementara itu, episod kehilangan #MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) kini tertumpu kepada dua penumpang misteri yang menaiki pesawat itu menggunakan pasport palsu milik warganegara Itali dan Austria. 

Ketika anggota keluarga penumpang semakin resah apabila tiada penemuan
selepas lebih daripada 48 jam, misteri dua penumpang itu menimbulkan pelbagai teori yang mengaitkan mereka dengan kehilangan pesawat MH370. 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, ketika mengulas kemungkinan 
terdapat unsur ancaman pengganas, berkata kerajaan tidak akan membuat sebarang kesimpulan tanpa bukti kukuh. 

"Sekarang tak ada bukti kukuh, macam-macam teori melayang. Kita terpaksa 
mencari semua kemungkinan petunjuk dan kena siasat sebelum membuat kesimpulan kukuh," kata Najib selepas merasmikan Program Penyatuan Nasional 2014 di sini. 

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) Datuk Azaharuddin Abdul Rahman berkata pihaknya menyiasat pelbagai aspek, termasuk sama ada pesawat itu dirampas, namun tidak dapat mengesahkannya selagi #MH370 belum dijumpai. 

Pesawat Boeing 777-200 itu dilapor hilang daripada radar kira-kira dua jam 
selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12.41 pagi menuju Beijing, China. Ia sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi. 

Sehingga ini, nasib pesawat itu, yang membawa 227 penumpang dari 14 negara termasuk 38 rakyat Malaysia selain 12 anak kapal, tidak diketahui. 

Azaharuddin dalam sidang medianya mengesahkan dua penumpang misteri 
itu menaiki MH370 dan pihaknya mempunyai rakaman kamera litar tertutup ketika mereka mendaftar masuk ke dalam pesawat berkenaan. 

Susulan itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata siasatan terperinci akan memberi tumpuan khusus kepada Jabatan Imigresen cawangan KLIA. 

"Saya masih hairan takkanlah (pegawai imigresen) tak boleh fikir, orang Itali 
dan Austria tapi muka macam orang Asia," katanya. 

Mengikut laporan agensi berita CNN, dua penumpang misteri itu membeli tiket penerbangan secara bersama melalui China Southern Airlines. 

CNN turut melaporkan pasport dua warganegara itu dilapor hilang beberapa 
tahun lepas di negara Asia Tenggara dan pihak berkuasa Itali serta Austria 
mengesahkan tiada rakyat mereka menaiki pesawat MH370. 

Sementara itu, Pegawai Meteorologi Pusat Cuaca Nasional, Jabatan Meteorologi Malaysia, Khairul Najib Ibrahim berkata tiada sebarang perubahan cuaca ketara berhampiran perairan negara yang dilihat boleh mengancam penerbangan pesawat MH370 sewaktu ia dilaporkan hilang. 

Sehingga 8.30 malam dalam sidang media terakhir untuk hari ini, Azaharuddin mengesahkan operasi mencari dan menyelamat yang menyaksikan pembabitan sejumlah 34 pesawat dan 40 kapal laut membabitkan aset negara dan luar negara, masih gagal mengesan pesawat MH370. - Bernama

Masuk ada, keluar tiada

Kewujudan dua penumpang menggunakan pasport milik orang lain di dalam pesawat MH370 termasuk seorang disyaki dari wilayah Xinjiang, China mendorong pihak berkuasa meluaskan skop siasatan kepada pelbagai kemungkinan termasuk unsur pembabitan pengganas.
Sumber memberitahu Harian Metro, dua lelaki terbabit dikesan masuk ke negara ini pada 28 Februari lalu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira jam 8.30 malam. 
“Mereka tiba di KLIA dengan menaiki pesawat Qatar Airways QR849 dari Doha, Qatar,” katanya.

Menurutnya, semakan pihak berkuasa juga mendapati dua lelaki terbabit memasuki negara ini menggunakan pesawat sama pada masa yang hampir sama sebelum seorang daripada mereka menaiki pesawat MH370 ke Beijing pada 7 Mac lalu.
TIKET penerbangan Kuala Lumpur-Beijing-Amsterdam yang dibeli dua lelaki menggunakan mata wang Baht.
“Seorang daripada mereka hanya mempunyai rekod masuk (tiba) ke KLIA, tetapi tiada rekod keluar (dari KLIA). Namun kami percaya suspek kedua itu juga turut menaiki pesawat MH370 ke Beijing,” katanya.
UIGI menunjukkan pasport miliknya pada satu sidang akhbar di balai polis di Pulau Phuket, semalam.

Post a Comment

 
Top